STOPITE V KONTAKT Z NAMi!

Uporabite lahko obrazec na desni, pišete nam lahko na info@gartner-a.com ali pa nas pokličite na eno izmed telefonskih številk:

Jernej Gartner / 041 834 696
Brigita Gartner / 041 283 453

Najlepša hvala!
 

13 Brnčičeva ulica
Ljubljana - Črnuče, Ljubljana, 1231
Slovenia

+38641834696

Arhitekturno projektiranje javnih in privatnih objektov vseh velikosti s poudarkom na farmacevtski industriji in visokokakovostnih večstanovanjskih objektov in hiš, notranje opreme in poslovnih prostorov.

Eko hiša in stil / Aktivna hiša za aktivno družino

Blog

Gartner arhitekti blog

Eko hiša in stil / Aktivna hiša za aktivno družino

Jernej Gartner

Aktivna hiša, kot so jo zasnovali KošorokGartner arhitekti.

Ljubljanski arhitekturni biro KošorokGartner arhitekti je arhitekturni trio, Gregor Košorok, Jernej Gartner in Brigita Babnik ustanovil leta 2010. Ti mladi, a že izkušeni arhitekti, pri svojem delu združujejo spoštljiv odnos do arhitekturne tradicije in naravnega okolja z estetiko in funkcionalnostjo.

KošorokGartner arhitekti pri svojem delu osrednjo pozornost namenjajo energetski učinkovitosti objektov in izbiri naravnih materialov, zato večina njihovih projektov dosega nizkoenergijski in pasivni standard. Njihova nenehna okupacija je tudi iskanje novih razmerij med funkcionalnostjo, estetiko in energetsko učinkovitostjo, zato so njihovi projekti ne glede na velikost zasnovani kot estetski, funkcionalni in edinstveni. Nedavno so za investitorja, podjetje Lumar, pripravili zasnovo sodobne enodružinske aktivne hiše, ki so jo poimenovali Aktivna hiša Lumar. Svoj prostor je dobila v Dragočajni pri Smledniku, v neposredni bližini prestolnice in je investitor uporablja kot demonstrativni objekt.

»Hiša je bila zamišljena kot pasivna, vendar se je skupaj z naročnikom zelo kmalu razvila ideja o njeni nadgradnji v aktivno, tako da bo s svojo arhitekturno zasnovo, oblikovanjem, materiali in pametnimi inštalacijami zagotavljala najvišjo kakovost bivanja,« pojasnjuje nastanek ideje in zasnovo projekta Gregor Košorok. Če so aktivne hiše danes še redka izbira, morebiti celo še stvar prestiža, bodo v prihodnosti zagotovo postale standard pri gradnji večine mladih aktivnih družin, razpetih med delom in zasebnim življenjem, dodatno pojasnjuje arhitekt. 

Nadgradnja energetsko učinkovite gradnje.

Hiša je zasnovana kot enonadstropni objekt s simetrično dvokapnico. Hiša je zasnovana po principu aktivne hiše, z visoko stopnjo energetske učinkovitosti, bivalnega ugodja in izrabo sončne energije. Svojim lastnikom omogoča zdravo in udobno bivanje z minimaliziranim vplivom na okolje. Vgrajeni sistemi pametnih inštalacij, stropnega ogrevanja in hlajenja ter energijska streha s fotovoltaiko in solarnimi kolektorji v kombinaciji s strešnimi okni so le del celotnega koncepta. Idejo okolju prijazne hiše dopolnjuje zunanji zbiralnik deževnice, ki se znotraj objekta uporablja za splakovanje sanitarij in pranje perila, zunaj objekta pa za namakanje vrtnega rastlinja. Sončna energija poskrbi za pasivno ogrevanje skozi velike steklene površine, za pridobivanje električne energije in za ogrevanje sanitarne vode.

Za udobje bivanja ne poskrbijo samo naravni materiali (da je vpliv hišena okolje čim manjši, so uporabljeni materiali z nizkim ogljičnim odtisom), ampak tudi pameten ter hkrati za krmiljenje preprost sistem bivalne klime. Vsa senčila, strešna okna, namakalni sistem ter vse strojne in elektro inštalacije so računalniško nadzirane in avtomatizirane za največjo možno optimizacijo porabe in izkoristkov energije, možno je tudi on-line spremljanje energetske porabe hiše na spletu.

atrij pasivne hiše Lumar v Dragočajni

atrij pasivne hiše Lumar v Dragočajni

Zemljišče na katero je postavljena z dveh strani obdaja cesta, s tretje sosednja hiša, na preostali pa se za zdaj še razprostira travnik. V njeni zasnovi sta združena dva tipa hiš, enostanovanjska in atrijska ter združuje prednosti obeh gradbenih tipov. Da bi zadostili zahtevam energetsko učinkovite gradnje, je po svoji najdaljši stranici orientirana na jugovzhod. Bivalni prostori z velikimi steklenimi površinami so usmerjeni na južno stran. Te niso namenjene samo prepuščanju naravne svetlobe in črpanju toplotne energije, pač pa tudi odpiranju različnih pogledov; na vrt, na ulico, na atrij, kar dodaja bivanju dinamiko in prispeva k prijetnemu vzdušju.

Razporeditev prostorov je usklajena s potrebami sodobnega družine.

Pritlični prostori so v obliki črke L, nadstropje pa je kot podolgovat volumen s simetrično dvokapnico. Osrednji bivalni prostor se nahaja v pritličju. Tukaj je tudi kuhinja, ki z ozadja omogoča pregled nad dogajanjem v prostoru. Hodnik in kuhinjo razmejuje leseni boks, ki je namenjen shrambi, notranji enoti toplotne črpalke, prezračevalni napravi z rekuperacijo in delno tudi tehničnim inštalacijam. Ker ima ta aktivna hiša več kot 60 različnih merilnih in kontrolnih tipal, ki nadzorujejo stanje objekta, je del tehničnih inštalacij nameščen tudi v zunanji shrambi, prvotno namenjeni za shranjevanje koles in vrtnih pripomočkov.

Lesene površine v pritličju (boks, tla in stopnice) prekriva oljen hrast. Ob osrednjem bivalnem prostoru in kuhinji najdemo še manjšo sobo, ki bo morebiti nekoč urejena za goste, medtem ko je danes še pisarniški prostor. »Dodatne soba v pritličju, to je slovenska posebnost,« izpostavlja Košorok in dodaja: »vedno znova ugotavljamo, da jih Slovenci radi vključujemo v zasnovo nove hiše. Zase, v primeru, da bomo na stara leta težko premagovali stopnice, ali za primer, da bomo morali prevzeti skrb za svoje ostarele starše.« Tudi zato se ob sanitarijah v pritličju nahaja še manjša kopalnica. Izbrana notranja oprema je v nevtralni beli, sivi in črni. 

Tloris pritličja aktivne hiše Lumar

Odprtost tudi v zgornjih prostorih.

Nadstropje, kjer se nahajajo majhen utility, dve otroški sobi, kopalnica in spalnica, je v celoti odprto vse do slemena, kar dokazuje, da prostor pod dvokapno streho ni nujno zaprt in da ga lahko izrabimo na različne načine. Galerija v otroški sobi je lahko igralni kotiček ali prostor za spanje. V kopalnici sta nameščena tako velika kopalna kad kot samostojen tuš.

Spalnica v mansardi

Večji del dneva se v toplejšem delu leta odvija v zunanjosti, zato je tukaj atrij od koder se odpira čudovit pogled na travnik. Kakor pravi Košorok, je ta zasnovan zelo asketsko, a se ga da, v primeru, da bo v hiši v prihodnosti dobila svoje stalne prebivalce, hitro preurediti v bolj prijeten in intimen prostor z leseno teraso. S časom bo atrij pridobil še na zasebnosti, saj bo ograjo, ki določa mejo s sosednjim travnikom obraslo zelenje.

Zahodni atrij aktivne enodružinske hiše

Zahodni atrij aktivne enodružinske hiše

Zunanji ovoj stavbe (kakor tudi nadstrešek za dva avtomobila in zunanja shramba) je delno oblečen v macesnov les, ki bo s časom posivel in s tem zgradbi dodal pridih naravnosti. Če prostorski predpisi s svojo nefleksibilnostjo in natančno določajo višino hiše, obliko in naklon strehe ter razmerje stranic, pa z južno fasado, ki se razprostira čez obe etaži, ta hiša prihodnosti tudi po zunanjosti dobiva na edinstvenosti in prepoznavnosti. 

Naravna osvetlitev prostorov je pri aktivni hiši enako pomembna kot energijska učinkovitost, zato so vsi prostori osvetljeni z najmanj dveh strani, s čimer dosežemo enakomerno osvetlitev.

Dnevni prostor aktivne hiše Lumar

Dnevni prostor aktivne hiše Lumar

Izbrana oprema je v nevtralnih odtenkih. Kljub temu pa daje prostoru prijetno vzdušje. A šele dodatki, ki izžarevajo osebnost uporabnikov, bodo zares naredili dom. 

Odlično zasnovo te lesene hiše je opazila tudi stroka in jo nagradila s priznanjem Zeleni svinčnik za inovativno trajnostno gradnjo, po izboru revije Hiše pa je bila razglašena za najboljšo leseno gradnjo.