STOPITE V KONTAKT Z NAMi!

Uporabite lahko obrazec na desni, pišete nam lahko na info@gartner-a.com ali pa nas pokličite na eno izmed telefonskih številk:

Jernej Gartner / 041 834 696
Brigita Gartner / 041 283 453

Najlepša hvala!
 

13 Brnčičeva ulica
Ljubljana - Črnuče, Ljubljana, 1231
Slovenia

+38641834696

Arhitekturno projektiranje javnih in privatnih objektov vseh velikosti s poudarkom na farmacevtski industriji in visokokakovostnih večstanovanjskih objektov in hiš, notranje opreme in poslovnih prostorov.

pasivna hiša - zmotne predstave

Blog

Gartner arhitekti blog

pasivna hiša - zmotne predstave

Jernej Gartner

V pogovorih z našimi strankami pogosto opažamo, da so le-te slabo seznanjene s principi delovanja pasivne hiše in prisilnega prezračevanja z rekuperacijo, zato se nam zdi pomembno, da temu namenimo nekaj besed.

Praviloma si vsak sodobni investitor želi energetsko varčno hišo, ki bi za ogrevanje na letni ravni porabila čim manj. Zato se investitorji strinjajo z ustrezno debelino toplotne izolacije in vgradnjo energetsko učinkovitih (troslojnih) oken. Večkrat pa se zatakne pri omembi prisilnega prezračevanja z rekuperacijo. Mnogi investitorji odgovorijo, da takšnega sistema ne potrebujejo, saj si želijo odpirati okna, kot so slišali, pa je to v pasivni hiši prepovedano. In ravno tu prihaja do pomanjkljive informiranosti!

PASIVNA HIŠA

Po definiciji je pasivna hiša vsaka hiša, ki za ogrevanje na letni ravni porabi manj kot 15,0 kWh/(m2a) – petnajst kilovatnih ur / kvadratni meter na leto. Večina sodobnih nizkoenergijskih hiš ima porabo cca. 30,0 kWh/(m2a). V obeh primerih torej govorimo o ustrezni debelini toplotne izolacije, vgradnji energetsko učinkovitih oken s toplotno prevodnostjo Uw ≤ 0,9 W/m2K in NUJNO tudi prisilnem prezračevanju z rekuperacijo. Zakaj?

PREZRAČEVANJE Z REKUPERACIJO

Prezračevanje nujno potrebujemo, ker se vsa okna vgrajuje zrakotesno po sistemu RAL montaže. To pomeni, da ob oknih ne »piha«, kot smo tega navajeni v obstoječih objektih, ampak je naravna izmenjava zraka v takšnih objektih praktično enaka 0. Če prostorov ne prezračujemo, se zaradi povečane koncentracije vlage v takih prostorih prej ali slej pojavi plesen, poleg plesni pa tudi povečane koncentracije CO2 in drugih škodljivih snovi. Bivanje v takšnih prostorih je zato ne samo nezdravo, ampak zdravju škodljivo. Z zdravstvenega vidika je bivanje v takšnih objektih precej slabše kot bivanje v starih hišah, kjer je ob oknih sicer »pihalo«, a je bilo ravno na račun tega v prostorih vedno dovolj svežega zraka.

ODPIRANJE OKEN

Prezračevanje je torej nujno, seveda pa je prostore mogoče prezračevati na več načinov. Lahko jih prezračujemo z odpiranjem oken, pri čemer je tako prezračevanje, še zlasti v zimskih mesecih neprijetno za uporabnika, poleg tega pa nam skozi okna uide ogromno toplote. V tem primeru smo zaman vgrajevali dodatne centimetre toplotne izolacije in energetsko učinkovita okna, saj nam je ves prihranek izpuhtel skozi odprta okna.

Na srečo obstaja sistem prezračevanja z rekuperacijo, ki toploto odpadnega zraka prenaša na vstopajoči čist hladen zrak. Sodobni sistemi prezračevanja z rekuperacijo imajo pri tem tudi do 90% izkoristek. Z vgradnjo takšnega sistema torej zagotovimo zadostno prezračevanje vseh prostorov v hiši in zagotavljamo nizko porabo energije za ogrevanje, ki smo si jo zagotovili z izdatno toplotno izolacijo in vgradnjo energetsko učinkovitih oken.

Takšen sistem prezračevanje se najbolje izkaže v obdobjih, ko so zunanje temperature bistveno drugačne od tistih, ki si jih želimo v notranjih prostorih, torej pozimi in poleti. V vseh prehodnih obdobjih, ko so zunanje temperature med 18°C – 25°C, pa le izklopimo prezračevalni sistem in brez slabe vesti na široko odprimo okna.

V vsaki nizkoenergijski ali pasivni hiši torej LAHKO odpiramo okna.

Ker imamo vgrajen sistem prezračevanja z rekuperacijo, lahko to naredimo takrat, ko nam to paše, hkrati pa si zagotovimo zadostne količine svežega zraka tudi v obdobjih, ko zaradi neprimernih zunanjih temperatur, oken sicer ne bi želeli odpirati.