STOPITE V KONTAKT Z NAMi!

Uporabite lahko obrazec na desni, pišete nam lahko na info@gartner-a.com ali pa nas pokličite na eno izmed telefonskih številk:

Jernej Gartner / 041 834 696
Brigita Gartner / 041 283 453

Najlepša hvala!
 

Parmova 51b
info@gartner-a.com
Slovenia

00386 41 834 696

BIM Projektiranje stanovanjskih hiš, večjih in manjših, javnih in privatnih objektov, notranje opreme stanovanj in poslovnih prostorov. Svetujemo in izdelamo projekte energetskih sanacij in prenov manjših in večjih objektov.

GA_SGCE_Friderik_NASLOVNA.jpg

Friderikov stolp na Starem gradu v Celju

kulturni spomenik / arhitektura

Pogled na Friderikov stolp

Vrh Friderikovega stolpa

Obiskovalcu pot že na vznožju stolpa vzbudi pričakovanje, ki ga z vzponom proti vrhu stolpa intenzivna naravna svetloba na vrhu vso pot povečuje ...
Značilni tloris, prerez in dva pogleda

Značilni tloris, prerez in dva pogleda

Obrambni stolp predstavlja najvidnejšo točko celjskega starega gradu. Pred prenovo so ga tvorili le zidovi znotraj katerih so bile poleg neuporabnega, poškodovanega lesenega stopnišča, vpete zgolj žalostne zgodbe Celjskih grofov.

S prenovo smo v prostor posegli z veliko mero spoštovanja, z najnujnejšo sanacijo obodnih zidov, ter s preprosto umestitvijo železnega stopnišča, vpetega v obodne zidove, ki se vzpenja proti vrhu stolpa.

Pot vodi obiskovalca skozi različne ambiente; od temnega vznožja notranjosti stolpa, osvetljenega le z najnujnejšo umetno razsvetljavo, do subtilno umeščenega steklenega kubusa, na ploščadi, na vrhu stolpa, ki ponudi pogled na celotno mesto Celje.

Obiskovalcu pot že na vznožju stolpa vzbudi pričakovanje, ki ga z vzponom proti vrhu stolpa intenzivna naravna svetloba na vrhu vso pot povečuje in na vrhu, na razgledni ploščadi, kjer obiskovalcu ponudi panoramski pogled na mesto Celje, vodi v katarzo. Obiskovalec stolp zapusti po isti poti, z vtisi in doživetji, ki jih je prevzel na poti v objemu zidov, napolnjenih s stoletnimi zgodbami.

Pred prenovo so ga tvorili le zidovi znotraj katerih so bile poleg neuporabnega, poškodovanega lesenega stopnišča, vpete zgolj žalostne zgodbe Celjskih grofov.

Rezultat je plod uspešnega, tesnega sodelovanja z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Celje.

•••