STOPITE V KONTAKT Z NAMi!

Uporabite lahko obrazec na desni, pišete nam lahko na info@gartner-a.com ali pa nas pokličite na eno izmed telefonskih številk:

Jernej Gartner / 041 834 696
Brigita Gartner / 041 283 453

Najlepša hvala!
 

Parmova 51b
info@gartner-a.com
Slovenia

00386 41 834 696

BIM Projektiranje stanovanjskih hiš, večjih in manjših, javnih in privatnih objektov, notranje opreme stanovanj in poslovnih prostorov. Svetujemo in izdelamo projekte energetskih sanacij in prenov manjših in večjih objektov.

KGA_HisaMulej_NASLOVNA_06.jpg

hiša Kamnitnik

pasivna, lesena, pritlična, enodružinska hiša v Škofji Loki

Otroci so odšli od doma, prihajajo vnuki, čas je za novo hišo!

Tako bi lahko malce hudomušno začeli zgodbo o hiši na Kamnitniku v Škofji Loki. Pri naročilu za enostanovanjsko hišo Kamnitnik smo bili postavljeni pred izziv kako zasnovati hišo, ki bi bila istočasno tako majhna kot velika. Majhna, ker je namenjena samo dvema osebama, ki si ne želita praznih prostorov in neprestanega čiščenja. Velika, ker se pogosto zbere širša družina z otroki in vnuki, katerim skupaj preživeti čas veliko pomeni. Predvideli smo tudi možnost, da hiša nekoč v prihodnosti, lahko z minimalnimi prilagoditvami, sprejme mlado družino z otroki.  Končni projekt je odraz uspešnega sodelovanja med naročnikom, arhitektom in izvajalcem (BAUTA skeletne hiše).


NOTRANJA OPREMA

Notranji prostori so svetli, visoki, občutek topline pa smo ustvarili z uporabo toplih naravnih materialov. Dimenzije vseh ključnih elementov (kuhinja, kavč, jedilna miza,..) so nadstandardne. Dodatno toplino in občutek udobja bivalnemu prostoru daje lesen strop.


UMESTITEV V PROSTOR

Parcela se nahaja znotraj komunalno urejenega območja na Kamnitniku v Škofji Loki. Za območje je bil izdelan lokacijski načrt, ki zelo natančno definira robne pogoje gradnje. Parcela se nahaja ob glavni dovozni poti. Skladno z lokacijskim načrtom je na parceli predvidena gradnja samostojne hiše, ki se z eno stranico garaže dotika garaže sosednjega objekta. V naravi parcela predstavlja neporaščen, rahlo nagnjen teren, ki se spušča od SZ proti JV.

Dovoz do objekta kakor tudi vsi komunalni in energetski priključki se nahajajo na severni strani parcele. Na zahodni stranici se nahaja garaža z zunanjo lopo za vrtno orodje in shranjevanje koles. V jugovzhodnem vogalu parcele stoji pokrita pergola, ki na eni strani preprečuje neposredne poglede z ulice v bivalne prostore, na drugi strani pa se izpod pergole odpirajo najlepši pogledi na zeleni del parcele ter bližnjo in daljno okolico.


PROGRAMSKA ZASNOVA

Vsi bivalni prostori hiše so organizirani v eni etaži. V pritličju se nahaja prostorna vhodna veža, ki vhod vizualno povezuje z bivalnim vrtom na južni strani. Desno od vhoda je umeščena soba za goste, wc za obiskovalce in tehnični prostor. Na nasprotni strani hodnika se nahaja prostorna spalnica z garderobo in kopalnico. Posebnost kopalnice sta dve strešni okni, ki v prostoru ustvarjata edinstven efekt zenitalne svetlobe, istočasno pa prav zaradi svoje pozicije, preprečujeta nezaželene poglede v notranjost.

Osrednji del hiše predstavlja enovit dvovišinski bivalni prostor, ki ga sestavljajo kuhinja, jedilnica in dnevna soba. Prostor se preko obsežnih steklenih površin odpira proti bivalnemu vrtu na južni in deloma vzhodni strani objekta. Velika jedilna miza in udobna sedežna garnitura, omogočata druženje celotne širše družine. V nadstropju se iz počivalnika naravno osvetljene galerije odpira lep pogled na bivalni prostor. Iz galerije dostopamo v dve večji sobi s kopalnico za vnuke.


NAČIN GRADNJE

Hiša je zgrajena po sistemu prefabricirane pasivne lesene montažne gradnje. Takšen način gradnje je investitorju omogočil maksimalno udobje ob izredno kratkem času montaže. Naročnik je izvedbo zaupal podjetju Bauta d.o.o. Konstrukcijsko objekt ni zahteven, kljub temu, da se na južni strani nahaja odprt dvovišinski bivalni prostor.

Izvedba je potekala hitro in brez večjih težav na zadovoljstvo vseh vpletenih. Kompletno stavbno pohištvo je izvedeno v sistemu les/alu, s troslojno zasteklitvijo. Večji del objekta je zaključen s tankoslojnim ometom svetlo sive barve in leseno obloga iz sibirskega macesna. Streho objekta tvori klasična dvokapnica, krita z ravnim opečnim strešnikom sive barve.


ENERGETSKA ZASNOVA IN INŠTALACIJE

Za ogrevanje objekta in pripravo tople sanitarne vode skrbi toplotna črpalka tipa zrak-voda. Celoten objekt je ogrevan preko sistema talnega gretja in prezračevan s centralnim sistemom prezračevanja z rekuperacijo. V poletnem času bo s pomočjo strešnih oken nad bivalnim delom omogočeno tudi naravno nočno hlajenje objekta s konvekcijo. Tako ustvarjeni naravni vlek, bo ponoči izsesal topel zrak, ki se bo preko dneva lahko nabral na vrhu dvovišinskega prostora. Vsa voda iz strešin se zbira v zunanjem podzemnem zbiralniku. Uporablja se za splakovanje stranišč, pralni stroj in kot zunanjo vodo za zalivanje vrta.

Veseli smo, da nam je uspelo zasnovati simpatično hiško, ki s preprostimi rešitvami daje bivanju novo dimenzijo. Prepričani smo, da bo s svojo prisotnostjo osrečevala tako svoje stanovalce, kot, upamo si trditi, tudi mnoge obiskovalce in mimoidoče.

•••