STOPITE V KONTAKT Z NAMi!

Uporabite lahko obrazec na desni, pišete nam lahko na info@gartner-a.com ali pa nas pokličite na eno izmed telefonskih številk:

Jernej Gartner / 041 834 696
Brigita Gartner / 041 283 453

Najlepša hvala!
 

Parmova 51b
info@gartner-a.com
Slovenia

00386 41 834 696

BIM Projektiranje stanovanjskih hiš, večjih in manjših, javnih in privatnih objektov, notranje opreme stanovanj in poslovnih prostorov. Svetujemo in izdelamo projekte energetskih sanacij in prenov manjših in večjih objektov.

KGA_KDCE_NASLOVNA_01.jpg

Knežji Dvorec Celje

prenova kulturnega spomenika / interier

Priznanje slovenskega arheološkega društva
Plečnikova medalja
Interier leta

Prezentacija na mestu odkritja, ki očara in naredi vtis tako na strokovno kot laično javnost, sodi ob bok dosežkom, ki jih poznamo iz svetovnih metropol kot sta npr. Pariz (prezentacija pod muzejem Louvre) ali Dunaj (ostanki Vindobone).
— izsek iz poročila slovenskega arheološkega društva

Knežji dvorec v Celju predstavlja pomemben spomenik državnega pomena in prepoznavno prostorsko dominanto mestnega jedra. Dvorec je namenjen muzejskim, galerijskim, reprezentančnim in kongresnim dejavnostim. Kot edini profani gotski objekt v Sloveniji zahteva posebno skrb pri oblikovanju.

Novi elementi se zadržano vključujejo v obstoječo rimsko in gotsko strukturo.

Posebna pozornost je namenjena oblikovni diskretnosti novih elementov, ki so dodani v sodobnih materialih, kot očiten vstavek v obstoječo strukturo. V kontrastu s staro substanco rimskega marmorja, gotskega kamna ter kasnejše opeke so novejši posegi izvedeni v betonu, steklu in železu (korten). S temnimi barvami se pozornost usmeri na ostaline, s premišljenimi detajli pa se ohranja funkcionalnost in sodobna opremljenost prostorov.

Stene so očiščene in impregnirane, tako da je vidna vsa kronološka pričevalnost posegov v preteklosti.

Izjema so le zahodna stena, gotski lok in pritličje stolpa, ki so skladno s smernicami ZVKD gotsko ometani in prezentirani, manjkajoči deli pa rekonstruirani po obstoječih elementih. Tudi novejše posege, ki so bili potrebni zaradi statične sanacije, ohranjamo vidne, kot pričujoči element sanacije. Nov skulpturalen vsadek so stopnišče ter brvi v kleti, ki vodijo obiskovalca. Pri projektiranju je bilo potrebno tesno sodelovanje s konservatorji in arheologi.

Lokacija: Trg celjskih knezov 9, Celje / Investitor: MOC / Avtorji: J Gartner, B Babnik, T Gobov, G Kosorok, M Lenaršič / Fotografije: J Gartner, M Todorović

•••