STOPITE V KONTAKT Z NAMi!

Uporabite lahko obrazec na desni, pišete nam lahko na info@gartner-a.com ali pa nas pokličite na eno izmed telefonskih številk:

Jernej Gartner / 041 834 696
Brigita Gartner / 041 283 453

Najlepša hvala!
 

Parmova 51b
info@gartner-a.com
Slovenia

00386 41 834 696

BIM Projektiranje stanovanjskih hiš, večjih in manjših, javnih in privatnih objektov, notranje opreme stanovanj in poslovnih prostorov. Svetujemo in izdelamo projekte energetskih sanacij in prenov manjših in večjih objektov.

KGA_SGCEmedzidje_NASLOVNA_BW.jpg

Medzidje Starega gradu Celje

(kulturni spomenik / arhitektura)

Na strehi objekta se je ponudila možnost zasnove razgledne ploščadi v dveh nivojih, ki sledi višini zunanjega obrambnega zidu.
Prerez, pogled in tloris

Prerez, pogled in tloris

Obstoječe dvojno obzidje starega gradu Celje je narekovalo longitudinalno zasnovo novega večnamenskega prostora. Nov montažni objekt, dolžine cca. 40m, ki zapolnjuje prostor medzidja, se razteza od vhodnega dela v grajski kompleks proti zahodu. Na strehi objekta se je ponudila možnost zasnove razgledne ploščadi v dveh nivojih, ki sledi višini zunanjega obrambnega zidu. Konstrukcija novega posega je montažna jeklena na betonski temeljni plošči. Obstoječe obzidje se s severne strani nadzida nekoliko nad višino objekta.

V objekt se vstopa s treh strani. Prvi vhod je ob vhodu v grajski kompleks, kjer je informacijsko prodajna pisarna, v sredini se s klančinami in stopnicami uredi vhod v osrednji del, v večnamenski del pa je možno dostopati tudi iz medzidja, kjer se uredi letni vrt. V objekt so umeščeni kubusi iz suho montažnih elementov in so neodvisni od nosilne konstrukcije objekta. Umaknjeni so od obstoječih sten obzidja in so ob primerni osvetlitvi zanimiv prostorski poudarek. Zastekli se le vstopne dele.

V objekt je umeščen program za osnovno turistično ponudbo. V vhodnem delu je informacijska pisarna s trgovino za karte in spominke, sledijo sanitarije za obiskovalce in zaposlene ter prostor za pogrevanje in serviranje hrane, sledi večnamenski prostor. Posamezni deli objekta lahko delujejo neodvisno in jih je moč zapreti glede na obratovalne ure oz. sezono. Objekt bi bil lahko v zimskem in prehodnem času po potrebi primerno temperiran.

Obstoječe dvojno obzidje starega gradu Celje je narekovalo longitudinalno zasnovo.

Rezultat je plod uspešnega, tesnega sodelovanja z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Celje.

•••