STOPITE V KONTAKT Z NAMi!

Uporabite lahko obrazec na desni, pišete nam lahko na info@gartner-a.com ali pa nas pokličite na eno izmed telefonskih številk:

Jernej Gartner / 041 834 696
Brigita Gartner / 041 283 453

Najlepša hvala!
 

Parmova 51b
info@gartner-a.com
Slovenia

00386 41 834 696

BIM Projektiranje stanovanjskih hiš, večjih in manjših, javnih in privatnih objektov, notranje opreme stanovanj in poslovnih prostorov. Svetujemo in izdelamo projekte energetskih sanacij in prenov manjših in večjih objektov.

KGA_AHL_Dragocajna_NASLOVNA_07.jpg

Aktivna hiša Lumar

Prva aktivna hiša v Sloveniji!

Priznanje Zeleni svinčnik 2013 - priznanje Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije

Odlično zasnovo te lesene hiše je opazila tudi stroka in jo nagradila s priznanjem Zeleni svinčnik za inovativno trajnostno gradnjo, po izboru revije Hiše pa je bila razglašena za najboljšo leseno gradnjo.

Aktivna hiša Lumar je nastala v sodelovanju vodilnega slovenskega podjetja za izdelavo montažnih hiš, Lumar IG in arhitekturnega biroja Gartner arhitekti.

Osnovna ideja pri zasnovi aktivne hiše je bila izdelava vzorčne enostanovanjske hiše, ki jo bo podjetje Lumar uporabljalo za svojo promocijo, v njej pa bo možno tudi poskusno bivanje. Hiša je zasnovana po principu aktivne hiše, z visoko stopnjo energijske učinkovitosti, bivalnega ugodja in izrabo sončne energije. Vgrajeni sistemi pametnih inštalacij, stropnega ogrevanja in hlajenja ter energijska streha s fotovoltaiko in solarnimi kolektorji v kombinaciji s strešnimi okni so le del celotnega koncepta. Idejo okolju prijazne hiše dopolnjuje še zunanji zbiralnik deževnice, ki se bo znotraj objekta uporabljala za splakovanje sanitarij in pranje perila, zunaj objekta pa bo služila kot vrtna voda za avtomatizirano namakanje zelenic in rastlin.


Arhitekturna zasnova objekta se podreja strogim urbanističnim pogojem, ki jih za območje na katerem je objekt zgrajen določa občinski lokacijski načrt. Hiša je zasnovana kot enonadstropni objekt s simetrično dvokapnico. S svojo daljšo stranico se odpira proti jugo-vzhodu in tako maksimalno izkorišča energijo sonca. Vsa senčila, strešna okna, namakalni sistem ter vse strojne in elektro inštalacije so računalniško nadzirane in avtomatizirane za največjo možno optimizacijo porabe in izkoristkov energije, možno je tudi on-line spremljanje energetske porabe hiše na spletu. 


Priznanje Zeleni svinčnik 2013 - priznanje Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije
Izsek iz poročila žirije:

Žirija je posebno pozornost namenila arhitektonskim parametrom objekta. Doslej so pasivni objekti veljali za precej anemične minimalistične objekte s praviloma ravno ali enokapno streho, estetske presežke pa so iskali v neobičajnih fasadnih obdelavah. Aktivna hiša Lumar se temu stereotipu upre; upošteva zahteve pasivne gradnje in reinterpretira dvokapnico, v katero podrejeno, vendar zelo premišljeno vključi tehnološke elemente. Osnovna kocka stavbne mase je z dodatki v pritličju in vključitvijo zunanje ureditve v podaljšek notranjega tlorisa pridobila dinamiko in se spogleduje z atrijsko hišo. Oblikovno izvirna in tehnično premišljena je poševno vbočena fasada na južni strani, ki daje svojevrsten oblikovni pečat, nekako zadržano ekskluzivnost oziroma pravo mero glamurja. Projektant je posvetil veliko pozornosti študiju in nadvse uspešni izvedbi naravne osvetlitve, ki enako obvladuje tloris in prereze stavbe.