STOPITE V KONTAKT Z NAMi!

Uporabite lahko obrazec na desni, pišete nam lahko na info@gartner-a.com ali pa nas pokličite na eno izmed telefonskih številk:

Jernej Gartner / 041 834 696
Brigita Gartner / 041 283 453

Najlepša hvala!
 

13 Brnčičeva ulica
Ljubljana - Črnuče, Ljubljana, 1231
Slovenia

+38641834696

Arhitekturno projektiranje javnih in privatnih objektov vseh velikosti s poudarkom na farmacevtski industriji in visokokakovostnih večstanovanjskih objektov in hiš, notranje opreme in poslovnih prostorov.

vrtnice

Blog

Gartner arhitekti blog

vrtnice

Jernej Gartner

Tokrat za spremembo nekaj drugačnega. Nekaj utrinkov, detajlov z domačega vrta, ki mi daje veliko veselja, svežo energijo, nove ideje in predvsem sprostitev. Govorila bom o vrtnicah.

Vrtnice prebudijo v človeku vsa čutila. Vid, vonj, okus, tudi sluh in predvsem taktilne občutke!

Shropshire Lad

Vložen čas, trud, praske in strgana oblačila iz zgodnjega pomladanskega obdobja se proti poletju bogato poplačajo. Ob zgodnjih jutranjih urah, ko sonce še ne posveti na vrt in ko popolno tišino vsake toliko zmoti le ptičje petje, je sprehod po vrtu nekaj prečudovitega.

Tišina, s katero se pred mojimi očmi prebujajo z roso obdani cvetovi vrtnic, mi pripoveduje o lepoti, minljivosti, čistosti, sreči, popolnosti.

Shropshire Lad

Gertrude Jekyll

Gertrude Jekyll

Na tem mestu lahko povlečem vzporednico z arhitekturo. V eni izmed svojih knjig Juhani Pallasmaa takole govori o arhitekturi in zvoku:

Najpomembnejše slušno doživetje, ki ga ustvari arhitektura je spokojnost. Arhitektura kaže gradbeno dramo, utišano v snov, prostor in svetlobo. Arhitektura je konec koncev, okamenela tišina.
— Juhani Pallasmaa, Oči kože, p. 91

Creme de la Creme

Ko se uro kasneje vrnem z jutranjega teka, otroci še spijo, vrt pa je že v polnem pogonu. Kosi veselo razmetavajo zastirko, brenčanje čebel ustvarja pritajen, nepretrgan, skoraj hipnotičen zvok, sedaj že s soncem obsijane vrtnice pa se kažejo v vsej svoji lepoti. Okolico napolnijo z omamnim vonjem, vsaka s svojim, zato je zadnji sprehod pred odhodom na delo obvezen.

Vrtnica da veliko več kot zahteva.

Shropshire Lad

deževno jutro

Nesebično se razdaja, od popka do trenutka, ko listi polepšajo travno preprogo. Ko mi čas dopušča, zberem odcvetele cvetne liste in jih uporabim za pripravo rožne vode, čaja, sladic, vsako leto pa pripravim tudi nekaj steklenic vrtničnega žganja. V senci posušeni cvetni listi ohranijo svojo barvo in so lepa notranja dekoracija.

Lady of Shalott

Princess Alexandra of Kent

Priness Alexandra of Kent

Shropshire Lad

Fotografije: osebni arhiv, junij 2016