STOPITE V KONTAKT Z NAMi!

Uporabite lahko obrazec na desni, pišete nam lahko na info@gartner-a.com ali pa nas pokličite na eno izmed telefonskih številk:

Jernej Gartner / 041 834 696
Brigita Gartner / 041 283 453

Najlepša hvala!
 

13 Brnčičeva ulica
Ljubljana - Črnuče, Ljubljana, 1231
Slovenia

+38641834696

Arhitekturno projektiranje javnih in privatnih objektov vseh velikosti s poudarkom na farmacevtski industriji in visokokakovostnih večstanovanjskih objektov in hiš, notranje opreme in poslovnih prostorov.

BTC ZELENO MESTO

Blog

Gartner arhitekti blog

BTC ZELENO MESTO

Jernej Gartner

CER (Center energetsko učinkovitih rešitev) je letos organiziral prvo Greenvizijo 2020. Gre za hekaton, kjer mladi vizionarji Slovenije iščejo ideje za zeleno, pametno in napredno Slovenijo. Hekatona sta se udeležila tudi Domen in Maša iz našega biroja in skupaj z Darjo Virjent in Dejanom Brozivičem so v enem tednu pripravili rešitev za BTC d.d., ki je navdušila žirijo (Rok Vodnik, Violeta Bulc in Tanja Subotić Levanič) in jim prinesla zmago za najbolj vizionarsko zeleno idejo.

V nadaljevanje sledi povzetek zelene ideje za BTC City, ki so jo pripravili naši mladi vizionarji.

GREENVIZIJA BTC

Kvaliteta današnjega življenja prebivalcev in našega okolja se je načrtovala in oblikovala v preteklosti. Sedaj pa smo na potezi mi, zeleni vizionarji Slovenije, da izoblikujemo načrte prihodnosti po načelih trajnostnega razvoja, s ciljem doseganja blaginje tako za ljudi kot za naše okolje. Pri naši razvojni viziji za BTC City smo upoštevali postopno uresničevanje trajnostnih rešitev, ki smo jih začinili z nekaj vizionarstva in drznosti.

Verjamemo, da ima BTC kot ena izmed glavnih ikon slovenske potrošniške družbe priložnost postati ključni promotor okoljske in podnebne trajnosti, družbeno-socialne odgovornosti in inovativnih modelov krožnega gospodarstva v Sloveniji in širši regiji.
GreenVizija_BTC City.jpg

Iz tega vidika smo za leto 2025 načrtovali ozelenitev prostora, povečanje proizvodnje električne energije iz OVE, uvedbo zajema odpadne vode iz streh za potrebe ozelenjevanja, postopno razbremenitev prometa z uvedbo parkirnih con izven središča, uvedbo ekološkega notranjega transporta ter vzpostavitev RE-USE centra kot pričetek eko-skupnosti v BTC City-u. Do leta 2040 se rešitve postopoma širijo in nadgrajujejo v namene ekološke in energetske samozadostnosti ter družbene in socialne odgovornosti.


BTC kot svetilnik dobrih praks

Svet se spreminja hitreje kot kdajkoli prej – nove tehnologije, inovacije ... vsakodnevno vplivajo na naše življenje. Spreminjanje in naraščanje potreb in želja ljudi, potrošnikov, zahteva konstantne prilagoditve tudi v BTC-ju, ki predstavlja enega ključnih centrov komercialnih in socialnih aktivnosti v Sloveniji. Zato je Potrebna dobra strategija za nadaljni razvoj BTC City-a, ki bo usmerjala postopno uresničevanje trajnostnih rešitev, z vizionarskim pristopom.

GreenVizija_01.jpg
Profit, People, Planet, Purpose (4P).

Za doseganje trajnostnih načel in razogljičenja družbe, ima BTC City kot trenutna »ikona potrošniške družbe« priložnost postati svetilnik dobrih praks z vidika okoljske in podnebne trajnosti, družbeno-socialne odgovornosti in inovativnih modelov krožnega gospodarstva v Sloveniji in regiji, z ozirom na štiri glavne prioritete: Profit, People, Planet, Purpose (4P).


BTC City 2025

Parkirišča se preko fotovoltaičnih nadstreškov počasi transformirajo v sončne elektrarne, zaradi česar lahko BTC najemnikom prodaja elektriko po nižji ceni kot na trgu. Za vsako ekvivalentno tono CO2 se na območju BTC-ja posadi drevo. Vzpostavitev RE-USE centra predstavlja nadgradnjo trajnostne ponudbe. Z oblikovanjem novega poslovnega modela, ki bo privlačen za vstop obstoječih ter novih trgovcev BTC-ja, ustvarimo prostor ki ob enem pritegne tudi nove segmente kupcev. Del ponudbe so tudi popravljalnice, ki omogočajo trajnostno kroženje izdelkov. Predvsem pa ustvarimo nova zelena delovna mesta.

ZELENE STREHE

Streha Hale 8 postane kraj pilotnega projekta aktivne zelene strehe. Tako se del strehe nameni gostinski, športni, kulturni ter poslovni ponudbi. Del strehe pa se nameni mestnemu vrtnarjenju, ki trgovcem kot so Merkurjem ali Bauhausom omogoča vzpostavitev zunanjega zelenega razstavnega prostora za njihov prodajni program. Ob sanaciji ter preoblikovanju v zelene oz. fotovoltaične strehe se uredi sistemsko zbiranje deževnice, ki se jo lahko uporabi za zalivanje zelenih vrtov, splakovanje stranišč ...

TRAJNOSTNA MOBILNOST

V okviru trajnostne mobilnosti se vzpostavi zelene peš cone, avtomobile pa se postopoma umakne na robna parkirišča. Uvede se okolju prijazne oblike transporta. Najprej z vzpostavitvijo linij električnih avtobusov po robu območja ter nato z večjo floto manjših električnih kavalirjev, ki nudijo bolj specifično obliko transporta. Ponudi se opcijo izposoje električnih skirojev ter koles. Na robovih BTC-ja se postavi točke za osebni prevzem kupljenega blaga, ki spodbujajo uporabo robnih parkirišč in peš con.

BTC City v letu 2025


BTC CITY 2030

Poleg zelenih ter fotovoltaičnih streh začne postopno preoblikovanje ter saniranje fasad v zelene oz. fotovoltaične fasade. Ponudi se opcijo soinvesticije v fotovoltaične elektrarne po principih »community energy«. Zelene strehe širijo ponudbno mestnega vrtnarstva, nudijo možnost zunanjega najema vrtička. Proizvedena hrana iz streh se prodaja na tržnici, možen razvoj novih blagovnih znamk.

3 R (reduce, reuse, recycle)

RE-USE center se nadgradi v RE-USE galerijo, ki pa bo več kot le hala za trgovanje. Postane platforma za organizacijo dogodkov, delavnic, predavanj ter tematskih dnevov s poudarkom na trajnosti. S sledenjem načelom »3 R« (reduce, reuse, recycle) postane generator trajnostnega razvoja v Ljubljani.

PREDNOST PEŠCEM

Notranje ceste se počasi preobrazijo v zelen prostor namenjen pešcem ter električnim vozilom. Ustvarijo se zeleni otoki, ki poudarjajo okoljsko–družbeno trajnost, omogočajo vzpostavitev zelenih pisarniških prostorov, predvsem pa ponujajo prijetno klimo za oddih ter prostor za razvoj dodatne ponudbe. Z izgradnjo podzemnih zbiralnic za odpadke dodatno razbremenimo zunanji prostor, izboljšamo urejenost ter estetski izgled predvsem pa omogočimo boljši izkoristek za ločeno zbiranje odpadkov.

BTC City v letu 2030


BTC CITY 2040

BTC je popolnoma CO2 nevtralen. Zelene strehe se začnejo povezovati preko zelenih mostov, ki nudijo panoramske poglede na samozadostno mesto pod njimi. BTC kot prvi v Sloveniji vzpostavi linijo »zelene urbane gondole«, ki razbremeni pritlični nivo. Zelene strehe, poleg gostinske, športno-kulturne in poslovne ponudbe postanejo tudi platforme za razvoj samozadostne produkcije hrane.

BTC City v letu 2040

HIBRIDNI ENERGETSKI SISTEMI

Z vzpostavitvijo hibridnih energetskih sistemov kot so sončne elektrarne, vetrne turbine in energetski shranjevalniki, ki omogočajo shranjevanje in balansiranje proizvedene energije, BTC postane energetsko samozadosten oz. pozitiven. S tem postane prijetna zelena oaza mesta, ki uporabniku poleg nakupov ponudi tudi novo, kakovostno izkušnjo preživljanja prostega časa.

BTC City v letu 2040

BTC ... Zeleno Mesto.
BTC City 2020
BTC City 2040