STOPITE V KONTAKT Z NAMi!

Uporabite lahko obrazec na desni, pišete nam lahko na info@gartner-a.com ali pa nas pokličite na eno izmed telefonskih številk:

Jernej Gartner / 041 834 696
Brigita Gartner / 041 283 453

Najlepša hvala!
 

13 Brnčičeva ulica
Ljubljana - Črnuče, Ljubljana, 1231
Slovenia

+38641834696

Arhitekturno projektiranje javnih in privatnih objektov vseh velikosti s poudarkom na farmacevtski industriji in visokokakovostnih večstanovanjskih objektov in hiš, notranje opreme in poslovnih prostorov.

navidezna resničnost v arhitekturi

Blog

Gartner arhitekti blog

navidezna resničnost v arhitekturi

Jernej Gartner

VR, AR in MR?

Navidezna resničnost (Virtual Reality – VR), razširjena resničnost (Augmented Reality – AR) in združena resničnost (Mixed Reality – MR), predstavljajo velik tehnološki napredek, ki ga lahko primerjamo s tistim, ki ga je pred 60. letih prinesla televizija. VR, AR in MR v arhitekturi omogočajo naprednejšo komunikacijo kot katerakoli tradicionalna metoda - 2D risba, 3D vizualizacija, maketa, skica ali načrt. 

Za razumevanje prostora ni boljšega načina kot doživeti virtualno simulacijo realnosti.
Navidezna resničnost v arhitekturi

Navidezna resničnost

Navidezna resničnost (Virtual Reality - VR) je računalniško generirana upodobitev realnega prostora. Običajnemu 3D BIM modelu objekta VR doda občutek merila, globine in zavedanja prostora, kar se ne da primerjati s tradicionalnimi predstavitvenimi tehnikami (3D vizualizacija, animacija, fizičnimi modelu v merilu, tlorisi, prerezi ...). Gre za poglobljeno izkušnjo prostora z uporabo posebnih HMD očal, ki nas iz realnega potopijo v virtualno okolje.

Navidezna resničnost je računalniško generirana upodobitev realnega prostora.

Razširjena resničnost

Razširjena resničnost (Augmented Reality - AR) je tehnologija, ki virtualno resničnost popelje korak dlje. Resnično okolje pred nami dopolnjuje s plastjo virtualnih elementov in informacij. Na prazni lokaciji novega objekta si lahko na primer ogledamo geopozicioniran BIM, preverimo komunalno infrastrukturo, med gradnjo preverjamo natančnost izvedenih del in usklajujemo podrobnosti s sodelujočimi na projektu. Ko se z napravo premikamo po gradbišču, se skupaj z nami premika tudi virtualni model, ki vedno ustreza živi sliki lokacije iz terena.

Resnično okolje pred nami dopolnjuje s plastjo virtualnih elementov in informacij.

Združena resničnost

Združena resničnost (Mixed Reality - MR) združuje lastnosti VR in AR. MR položi virtualne objekte na realni svet. Arhitekt in statik lahko na primer iz različnih fizičnih lokacij vstopita v virtualni svet, kjer komunicirata in skupaj pregledata virtualno stavbo na predvideni lokaciji v realnem prostoru.

Virtualni objekti preko realnega sveta.

Virtualni objekti preko realnega sveta.

VR in BIM

Makete in 3D prezentacije na računalniških zaslonih, posebno pa 2D načrti, zahtevajo od strank, da si v glavi zamislijo prostor, ki jim ga želimo predstaviti. VR predstavlja nov nivo pregledovanja 3D modelov. Kombinacija BIM-a in navidezne resničnosti nam omogoča, da sebe in stranko prestavimo v objekt oz. prostor, ki ga oblikujemo. Stranka doživi svoj objekt še preden je zgrajen in s tem postane del kreativnega procesa. Tako mi kot naše stranke, dobimo z VR najboljši možen občutek prostora in dodatno možnost zaznavanja problemov, preden se ti pojavijo na gradbišču, kjer odprava napak, če je sploh mogoča, zahteva veliko časa in denarja.

Kombinacija BIM-a in navidezne resničnosti nam omogoča, da sebe in stranko prestavimo v objekt oz. prostor, ki ga oblikujemo.

Možnost, da si stranka natančno ogleda vse, od najmanjšega detajla do večjih prostorskih rešitev v navideznem prostoru, vodi k veliko boljšemu razumevanju predlaganih rešitev in predstavlja velik korak naprej. Ko stranka po zaključku gradnje vstopi v nov prostor, ga ne doživlja prvič. Tam je bila že v fazi zasnove.

VR in NOTRANJA OPREMA

Področje, kjer navidezna resničnost v arhitekturni še posebej izstopa je oblikovanje notranje opreme. Skupaj s strankami se lahko sprehodimo po hodnikih in sobah, raziskujemo prostorska razmerja in odnose med elementi v prostoru, opazujemo vpliv svetlobe v različnih delih leta ali dneva ter poiščemo optimalne rešitve.

Virtualna simulacija vašega projekta.

Virtualna simulacija vašega projekta.

VR pomembno pripomore tudi pri optimizaciji funkcionalnosti prostorov, npr. v zdravstvenih in industrijskih objektih. Prostor, ki služi določenemu namenu (npr. ambulanta, operacijska soba) lahko opremimo po zahtevanih standardih in željah, pravega občutka prostora pa na tak način ni možno dobiti. Z uporabo VR prostor občutimo, kot da smo dejansko tam. Preverimo lahko smiselnost predvidene postavitve opreme, glede na to kako bomo prostor uporabljali, in po potrebi prilagodimo model.

Z uporabo VR prostor občutimo, kot da smo dejansko tam.
združena resničnost

BIM optimizira procese življenjskega cikla objekta z zagotavljanjem večje učinkovitosti v vseh fazah projekta. Po drugi strani, BIM sam po sebi ne vzpodbuja raziskovanja oblik, prostorov in lepote arhitekturnega ustvarjanja. VR to izkušnjo omogoča. V bližnji prihodnosti se lahko nadejamo vedno boljše interakcije z navideznim okoljem z možnostjo poljubnega prilagajanja okolja (oblog, barvnih shem, opreme ...), kar bo še posebej zanimivo za stranke, ki bodo na tak način lahko izbirale med ponujenimi rešitvami.

VR in INFORMACIJE

Dostop do informacij BIM-a znotraj VR okolja je zelo pomembna zmogljivost, ki jo nekateri ponudniki VR storitev že pričenjajo vključevati v svojo ponudbo. Ena izmed pomembnih novosti je označevanje znotraj navideznega okolja, opombe pa so posredovane nazaj v BIM v pregled in odpravo napak. VR obljublja še veliko več.

Glede na hitrost, s katero se tehnologija na področju BIM-a in povezanih tehnologij razvija, lahko pričakujemo zanimivo in razburljivo prihodnost, ki bo drastično spremenila uveljavljene prakse na področju arhitekture, gradbeništva in upravljanja z objekti.

VR pri Gartner arhitekti

V biroju Gartner arhitekti našim strankam omogočamo spremljanje svojega projekta v navidezni resničnosti. VR omogoča pristno doživetje prostora še preden je objekt dejansko zgrajen. Okoli objekta se lahko sprehodite, ga preletite in raziščete notranje prostore. Izkušnjo navidezne resničnosti zagotavljamo z najsodobnejšo strojno in programsko opremo, obvladovanjem BIM tehnologije in HMD (Head Mounted Display) očali za navidezno resničnost – Oculus Rift.

Več o našem načinu dela si lahko preberete v naši ponudbi.

virtualna resničnost s košorokgartner.